'Vam prendre una decisió de responsabilitat i estem tirant endavant un govern que funciona'
El pròxim 30 de març es compleix un any de la moció de censura d'Independents Units per Sant Fost i En Comú Podem que tornava a Montserrat Sanmartí a l'Alcaldia de Sant Fost, després d'estar 20 mesos a l'oposició. Un govern que diu estar "satisfet" amb l'acord, però que avança que haurà de deixar més d'un projecte per fer per manca de temps.
– Quin balanç feu d’aquest primer any de coalició?
– Alberto Bastida (A.B.): Crec que hem aprofitat molt bé el temps. Hem treballat des del primer dia i crec que coincidim tots a dir que estem satisfets del treball que estem elaborant a dins del govern. Estem tirant cap endavant tots els projectes que teníem en ment, dels quals vam parlar abans de signar l’acord de govern.
– Montserrat Sanmartí (M.S.): Totalment d’acord amb l’Alberto. Hem treballat moltíssim. Primer en conèixer-nos. Teníem una visió diferent a l’oposició que ara governant. A més, hem agafat l’Ajuntament a mitja legislatura, amb una situació complicadíssima, pensa que no teníem ni secretari ni interventora, i això ho hem anat aconseguint a poc a poc. Personalment estic molt contenta.
– De què esteu més satisfets?
– M.S.: Estic satisfeta que el poble veu que hi ha hagut un canvi en positiu.
– En quin sentit?
– M.S.: Quan fem actes la gent ens ve a parlar, ens aprecia, entén que hi ha coses que no les podem fer tan ràpides com ells voldrien, però expliquem el perquè. Estem parlant molt amb la gent. Dialoguem, escoltem i tirem endavant projectes que estan al pacte i enguany se’n veuran més. Notem un ambient molt positiu per part del poble cap a nosaltres i això al mateix temps et dona energia per continuar.
– A.B.: A nivell intern, crec que la satisfacció més gran que tenim és la forma de treballar. Crec que hem format un bon tàndem i hem sumat sinergies. IUSF i En Comú Podem som dues forces que a priori érem molt diferents, però que al final hem encaixat bastant bé, en el sentit que el que no té un, ho aporta l'altre. Els projectes que portàvem nosaltres potser eren un aire fresc, però l’experiència de la Montse com a alcaldessa fa que s’hagin pogut materialitzar.
– De què no esteu tan satisfets?
– A.B.: La part més negativa que veig són els tràmits administratius. Costa molt tirar endavant projectes i a vegades és desesperant i no pots ser el suficientment resolutiu perquè la ciutadania estigui satisfeta. Això em sap molt de greu.
– M.S.: En el meu cas, del temps. És a dir, segur que molts projectes que tenim en ment no els podrem fer perquè les eleccions estan al caure i si vols tirar endavant qualsevol remodelació, hi ha una sèrie de tràmits que has de fer.
– A quins projectes us referiu?
– M.S.: A la remodelació del Pavelló 1. Hi ha unes subvencions del PUOSC per tirar endavant el projecte, però tot l’equip vam considerar que amb la quantitat de l’obra només remodelar la part exterior era insuficient. Volem remodelar tant la part exterior com la interior i això ho farem públic ben aviat. Estem treballant també per demanar fons europeus per remodelar el Pavelló 2, perquè és un equipament molt antic. En aquest sentit, estem intentant presentar un projecte ben maco. També volem fer un centre per a joves al costat d'aquest equipament. Aquests temes no sabem com estaran quan comenci la campanya electoral. No podem garantir que estiguin finalitzats, però sí començats o presentats els projectes. I això és una pena.
– Què passarà amb l'espai per a joves de la Llera?
– M.S.: Continuarà sent un centre per a joves, però com que molts pares ens han dit que està molt lluny, doncs farem un lloc més cèntric on els joves puguin reunir-se. Però els dos estaran actius. Potser la Llera l’obrim més cap a entitats que vulguin reunir-se o fer un concert, i el dia a dia el faríem aquí al costat del Pavelló 2.
– Pel que fa al porta a porta, preveieu que pugui ser una realitat abans que acabi aquest mandat?
– M.S.: Des de l’inici hem dit que nosaltres no ens neguem al porta a porta. Però és un canvi molt fort per a la ciutadania. El que sí que hem començat i continuarem fent és ensenyar què vol dir el porta a porta. Farem xerrades i diverses polítiques que aniran direccionant cap al porta a porta. Potser farem una mena de proves en carrers, però canviar-ho de cop, que és el que volia fer l’anterior govern, no ho trobem oportú. Està clar que hem de posar el nostre granet de sorra perquè Sant Fost en el tema dels residus no ho estem fent bé i en som conscients. És a dir, no estem dient no al porta a porta, però el volem fer bé i perquè això funcioni ens hem d’educar tots.
– A.B.: Aquest projecte és molt ambiciós. És canviar de forma de vida pràcticament. És conscienciar la gent, i al final, és fer partícip la societat, que no pensi que és un projecte que s’ha impulsat des de l’Ajuntament, que és un projecte que s’impulsa des de la societat civil també. Però s’està caminant cap al porta a porta. El govern està convençut que el porta a porta és el futur de la gestió dels residus.
– Com està la incorporació a la Serralada de Marina?
– A.B.: Hi estem treballant. Ens hem reunit moltes vegades amb l’oficina de la Serralada de Marina, la Diputació de Barcelona, l’empresa que està elaborant el projecte i la regidora d’Urbanisme i jo. Es va encallar, en el sentit dels límits que volem integrar en el parc. Apostem per ser el màxim de proteccionistes amb els boscos de Sant Fost. Crec que és el major patrimoni que tenim al municipi i hem de tenir molta cura d’ell. Però sembla ser que ja hem arribat a un acord, tindrem un avantprojecte que passarà aviat pel ple. És un projecte molt important, perquè estem parlant de protegir el bosc del municipi i volem anar de bracet dels propietaris, dels forestals, de la ciutadania i de les entitats ecologistes del municipi i estem intentant fer el cronograma el més obert i participatiu possible. Abans d’aprovar l’avantprojecte, volem fer un acte obert a la ciutadania per explicar els avantatges d’incorporar-nos a la Serralada de Marina, com també explicar el procés que hem de desenvolupar per integrar-nos a dins.
– A quins altres aspectes esteu donant prioritat?
– A.B.: En una auditoria que ens va fer la Diputació de Barcelona va sortir que l’Ajuntament tenia mancança en recursos humans, però hem apostat per prioritzar abans l’estabilització dels llocs de treball que ja tenim ara mateix treballant a l’Ajuntament i creixerem una mica, però no tant com havíem de créixer segons establia l’auditoria, perquè hem preferit estabilitzar les places i fer llocs de treball de qualitat pels treballadors que ja disposem. A banda, el govern també està fent un treball per tal que les dones tinguin una força important en l’estructura interna de l’Ajuntament. La secretària és una dona, la interventora també, la caporal... Tenim gairebé més dones que homes i això és molt important, perquè al final les polítiques d’igualtat i de feminisme s’han de fer tant internament com externament.
– Mirant enrere creieu que heu fet una bona aposta?
– M.S.: La veritat és que sí. Quan va passar tot el que va passar amb l’Alberto, vaig ser jo qui el vaig trucar, perquè anàvem a l’oposició. A partir d’aquí la sintonia va ser molt positiva. La gent del poble només ha entès que l’oposició érem els majoritaris i els que governaven eren els minoritaris. Crec que vam fer una decisió de responsabilitat, no vam posar per davant els nostres partits. Per mi va ser una decisió molt positiva, de responsabilitat i va ser l’encertada.
– A.B.: Estem tirant endavant un Ajuntament que funciona. Crec que vam fer una aposta molt valenta. Vam prendre decisions molt valentes, que feien falta perquè el municipi es trobava en una situació de bloqueig polític.
– Es penedeix d’haver pactat amb ERC?
– A.B.: Aquesta pregunta és complicada, perquè les decisions tu les prens en una situació i una casuística concreta. Si jo hagués sabut tot el que ha passat fins ara, possiblement no hauria pactat amb ERC. Però les decisions les prenem en un moment determinat i quan ja ha passat el temps és molt fàcil mirar cap enrere i dir em vaig equivocar o vaig encertar. Però quan estàs en aquell moment és complicat. Ara per ara, En Comú Podem està molt satisfet del pacte de govern amb Independents. Crec que estem treballant molt positivament i que això s’està transmetent a la ciutadania.
– Queda gairebé un any per a les pròximes eleccions municipals. Compteu en tornar a presentar-vos com a candidats?
– M.S.: Ara començarem a fer els nostres actes com a partit i a partir d’aquí començarem a veure el candidat o la candidata. No ens ho hem plantejat encara.
– Ens deies l’any passat que les ganes hi eren?
– M.S.: Evidentment, les ganes hi són. Ja vaig dir que aquesta legislatura per mi era l’última, però és com diu l’Alberto, a vegades el context ens fa variar les decisions. Estic a disposició de la meva gent. Personalment, els 20 mesos que vam estar a l’oposició em va donar molta força i vaig comprovar que molta gent m’aprecia molt i em sento molt agraïda. Això m’ha fet tirar endavant i intentar ser positiva.
– Ha estat l’etapa més complicada que t’ha tocat viure?
– M.S.: Sí. Aquesta legislatura és una cosa molt difícil i estranya. Passes a l’oposició i tornes a governar amb un soci que no coneixes de res. Per tant, puc dir que em presento amb força, amb ganes i il·lusió i si la meva gent em vol, aquí estaré. Però la veritat és que encara no ens hem plantejat la campanya. Ara estem prioritzant els projectes de govern.
– A.B.: Com diu la Montse, estem enfocats als projectes de govern. No ens hem plantejat encara la campanya tampoc. Ha estat un any difícil no només com a govern, sinó com a partit. Som un partit assembleari i de carrer i això aquests anys no ens ho han permès. Ens ha faltat ser propers a la ciutadania i espais de trobada per prendre decisions com qui serà el futur candidat a l’Alcaldia. Ara començarem a treure el cap, a moure’ns pels carrers.
– Però et planteges ser novament el candidat?
– A.B.: Particularment, a mi m’agrada. Aquests anys he agafat molta experiència i jo em sento amb ganes i amb força. Però és una cosa que m’agradaria parlar amb els meus companys.
– Us veieu revalidant el pacte de coalició en els pròxims comicis municipals?
– M.S.: Si sumem, per la nostra part sí. Sóc una persona que quan acaben els 4 anys, sempre faig balança. Analitzo els pros i els contres i per ara sumen més els pros que els contres. Però tot depèn del poble. Si el poble no ens vol, ens quedarem a l’oposició i si el poble ens vol, aquí estarem. Som un partit municipalista i això ens ha fet entendre amb Podem.
– A.B.: Això de revalidar el pacte és un tema que el poble ha de decidir. Crec que l'aspecte més important és el projecte que tinguem. Si té molts punts en comú i tant que podríem arribar a revalidar la coalició. Però el més important és que repercuteixi en el benefici del poble.