“Fem el millor per Sant Fost i no el que diuen des de Barcelona”

Montserrat Sanmartí Candidata de d'IUSF a Sant Fost

Entrevistes 26-M

Montserrat Sanmartí
Montserrat Sanmartí

Sant Fost de CampsentellesAlbert Alexandre

Qui no coneix la Montserrat Sanmartí? A l’alcaldessa d’Independents Units per Sant Fost li agrada trepitjar carrer, fer-se visible al poble, i confessa que “si la política canviés qui sóc, l’hauria deixada”. Comptable de professió es va casar el 1992, i té un fill de 19 anys. Considera que la família és el més important. Per això està amb IUSF, perquè creu que és com una família de veïns que es preocupen pel poble. Potser, el que poca gent sap d’ella, és que de petita, pel treball del seu pare, va viure a Nicaragua. O que és una gran aficionada al cinema en blanc i negre i admira Katharine Hepburn.

Si guanya, aquest serà el tercer mandat de Montserrat Sanmartí com a alcaldessa després que l’any 2008 substituís Joan Gassó al càrrec. La data és important per entendre una de les idees claus del seu discurs: “Vam heretar una situació molt complicada amb la crisis i l’Ajuntament estava molt endeutat, però en el darrer mandat hem aconseguit redreçar la situació”. Per a Sanmartí, els quatre últims anys de mandat no han estat senzills per la “inoperància” de la Generalitat i els canvis normatius. A això, cal sumar una oposició molt dura des d’ERC. “Hi ha hagut crítiques constructives de les que no tinc queixes com les del PSC i Sumem, però d’altres que no aporten solucions ni proposen res”, considera.

Amb tot, valora positivament haver aconseguit dur a terme els seus projectes i haver rebaixat el deute sense enretirar cap prestació social. És conscient que ser un partit independent té les seves dificultats, perquè “ens ho hem de fer tot nosaltres”, però creu , en una clara al·lusió a ERC, que aquesta posició permet fer “el millor per Sant Fost i no el que diguin des de Barcelona”.

La seva satisfacció política pels darrers quatre anys es plasma de forma més evident quan passa als temes concrets. En matèria de seguretat l’alcaldessa afirma que les xifres de 2019 pel que fa als robatoris “són molt més bones que les d’altres anys... toquem fusta perquè segueixi així la cosa!”. Sanmartí considera que això es deu a la feina feta i afegeix que “fins i tot el conseller Buch ens va felicitar per les mesures que hem pres”. Es refereix a instal·lar càmeres de videovigilància o barreres dissuasòries per disminuir els robatoris a domicilis. A més explica que aquesta problemàtica que a Sant Fost es fa evident també passa a pobles del Maresme rodejades de bosc. Amb tot no creu que la feina estigui acabada. “Tenim molt bona comunicació amb Mossos i hem de seguir en aquesta línia”, diu.

En el que respecta a la B-500 la sintonia de Sanmartí amb el departament de Territori no és tanta: “Els hem demanat semàfors, rotondes o passos elevats per reduir la velocitat a la B-500 i sempre s’hi han negat”. En termes similars, explica que les mesures impulsades per la Generalitat per evitar la conflictivitat a la via “no han servit absolutament de res, i ha sigut tirar els diners”. “És un tema que em preocupa molt i hem de treballar perquè el departament posi en marxa la construcció del desviament de la B-500 ara que la Generalitat ha dictaminat que és una carretera perillosa”, afirma.

Per últim, Sanmartí torna a defensar-se de les acusacions dels seus detractors pel que fa al model de recollida de residus i assenyala que existeix quelcom d’incomprensió des del Consorci de Gestió de Residus. “No ens han donat cap solució viable no saben quin model podem aplicar per tenir una recollida millor”, assevera l’alcaldessa per afegir que “a Sant Fost el porta a porta no funciona, ens ho han en dit els mateixos tècnics”. Des d’IUSF es proposa un model d’illes amb contenidors de tots els tipus.

Edicions locals