“Vam firmar un pacte de governabilitat amb IUSF que no han complert”

María José Sánchez Candidata del PSC a Sant Fost

Entrevistes 26-M

María José Sánchez
María José Sánchez

Albert Alexandre

Va néixer a França després que els seus pares haguessin d'exiliar-se per la dictadura franquista. Sant Fost va ser el lloc escollit per tornar, i hi viu des de fa més de 40 anys. Casada, té dues filles i un net. Amant de tots els esports i de les arts marcials, María José Sánchez fa 30 anys que treballa a l'OAC i una dècada que és militant al PSC. El gener va ser escollida per la militància per encapçalar el PSC a l'Ajuntament i s'ha proposat liderar un canvi al consistori. "Estic tot el dia amb queixes per la meva feina i per això sé escoltar", diu aquesta dona de qui els seus amics afirmen que és molt humil.

De sortir escollida, la tasca de María José Sánchez com a regidora serà exigent. No és fàcil emular Juan Álvarez, actual regidor del PSC al consistori i un dels polítics més actius al ple de Sant Fost. Tot i això, entoma el repte amb ganes i vol seguir amb la "tasca social que hem dut a terme en els darrers quatre anys connectant l'Ajuntament amb la PAH o amb l'Aliança contra la Pobresa Energètica".

En el passat mandat, els socialistes van firmar un pacte de governabilitat amb IUSF. "No era per entrar al govern, sinó per aprovar els pressupostos", explica la candidata. Amb tot, sembla que la decepció a les files socialistes aquest mandat és notable i no està clar si reeditarien un pacte similar després del 26-M. "El primer any de mandat en veure que no es posaven en pràctica les promeses, no vam dir res, el segon ens vam queixar una mica, el tercer ens vam queixar obertament", diuen. Segons relata la candidata, "dels 22 punts pactats, la majoria no s'han realitzat, perquè el d'IUSF ha estat un govern partidista". "L'alcaldessa no ha estat l'alcaldessa de tots, o almenys no ho hem sentit així", afegeixen.

Sánchez treballa a l'OAC i està a primera línia de les queixes que la ciutadania envia a l'Ajuntament. "La gent és cada cop més exigent i vol solucions per ahir", assevera. És per això que coneix bé el que preocupa a Sant Fost i entre les problemàtiques més destacades cita la seguretat als domicilis. Per a la candidata del PSC, la situació és alarmant i "s'ha de lluitar per augmentar el nombre de policies locals". A més, assenyala que des del PSC s'ha parlat amb altres alcaldes del Baix Vallès i s'ha acordat fer una petició d'augment de plantilla dels Mossos d'Esquadra que repercuteixi a les poblacions de la zona. És en aquesta línia que Sánchez és escèptica amb la proposta d'IUSF de crear un "destacament de Mossos al poble". "Amb la situació de la Generalitat és impossible que es creï, i per això simplement demanem més patrulles", diu.

Una altra de les queixes més recurrents a Sant Fost és la relativa a la B-500. Des del PSC es valora el paper de Jordi Terrades, diputat socialista de la comarca, que segons la formació ha aconseguit portar el debat sobre el desviament de la via que creua Sant Fost a la Generalitat. "Actualment és possible econòmicament parlant fer el nou traçat que no afecti el centre del poble", afirma Sánchez, però de cara al futur considera que el més important és intercomunicar el Maresme amb el Vallès.

Una última queixa que Sánchez coneix bé: el model de gestió de residus a Sant Fost. "Nosaltres plantegem el model que tenim implantat amb major periodicitat i establint illes on hi hagi tots els contenidors de residus, inclús, com que Sant Fost és un cas especial, un en el qual es puguin llençar residus vegetals". A més, el PSC proposa incentivar l'educació ciutadana perquè aprengui a reciclar, però no veu el porta a porta.

Edicions locals